Ücretsiz SSL Sertifikası Nasıl Alınır [TR]

Ücretsiz SSL Sertifikası Nasıl Alınır [TR]

  1. Merhabalar öncelikle bu postta web sitenize nasıl ücretsiz SSL sertifikası alabileceğinizden bahsedeceğim. Bildiğiniz üzere ben blog’tan çok kurumsal web siteler yapıyorum. Ve kurumsal web sitelerinde sol üstteki Güvenli ibaresi şirketler için gerekli bir ibare. Ve Google‘ın son yaptığı güncellemede artık SSL sertifikası bulunmayan siteler güvenli değil şekilinde işaretlenmekte. Bu güncelleme tüm siteleri SSL sertifikası kullanmaya yöneltmekte.

SSL nedir HTTPS nedir ?

Bildiğiniz üzere normalde web sitelerde HTTP protokolü kullanmakta. Nedir HTTP ? HTTP dediğimiz iletişim protokolü şifresizdir. ClearText diye tabir edilen açık metin halinde ortalıkta dolaşır. Mesela Şuan ben bloguma bu postu yazarken eğer SSL kullanmasaydım. İnternet Servis Sağlayıcım bu postu değiştirebilir. İçeriğini görebilir ve ben daha yayınlayamadan engelleyebilirdi. Yada Ev veya İş ağımda bulunan diğer kullanıcılar diğer kullanıcılar benim tüm trafiğimi görebilir ve bunun üzerinde oynama yapabilirdi.

Dahada uzatmayayım anlatmaya geçeyim. SSL sertifikasını aslında herkes kendi yaratabilir ve kullanabilir. Fakat kendi yarattığınız sertifika parayla aldığınız SSL’den daha güvenli olmasına rağmen Chrome ve diğer tarayıcılar bu SSL sertifikasını onaylamadığından aşağıdaki gibi bir hata verecektir. Chrome’un tüm SSL serfikalarını onaylamamasının sebebide çok basittir. Ve mantıklıdır. Çünkü Tarayıcılar tüm SSL’leri onaylarsa Ağınızdaki kötü amaçlı kişiler ve İnternet Servis Sağlayıcınız kolayca bu sertifikayı taklit edebilir.

 

Sıra Geldi Ücretsiz SSL’imizi almaya.

Onaylanmış SSL’ler genelde genelde paralı olmasına rağmen Let’s Encrypt SSL sertifikası ücretsizdir. Global çaplı bir organizasyonun oluşturduğu bir sertifikadır ve kullanması tamamen ücretsizdir. Eğer hosting firmanızın sistemleri güncel ise zaten panelinizde Let’s Encrypt seçeneğini kolayca bulabilirsiniz. Fakat bazı hosting firmaları daha fazla SSL satma amacı ile bunları gizliyor. Bu firmanıza destek talebi açarak sormanız gerekmekte. İlk amacımız bu hosting firmanızdan Let’s Encrypt SSL talep edin. Eğer yardımcı olamayacaklarını belirtirlerse. SSL Sertifikasını kendimiz alıp yükleyeceğiz.

Kendim Nasıl Sertifika Alırım ?

Öncelikle Let’s Encrypt’in kendi önerdiği yazılım şimdilik sadece Linux desteklemekte. Ve çoğu kullanıcı Linux İşletim Sistemi yerine Windows kullanmakta. Bazı geliştiriciler bu sorunu fark etmiş ve Herkesin Sertifika alabilmesi için yazılımı web versiyonuna uyarlamışlar. Bizde bu geliştirici gruplarından biri olan ZeroSSL’i kullanacağız bugün. ZeroSSL Let’s Encrpyt’in de destek verdiği bir hizmet ve daha kolay bir şekilde sertifika alınmasını sağlıyor.

Tamamdır. Siteye Girdim Şimdi Ne Yapacağım ?

Azcık aşağı indiğinizde FREE SSL Certificate Wizard yazısını göreceksiniz. Tıkladığınızda size bu şekilde bir sayfa gelecek.

Aslında bu resme baktığınızda nasıl doldurmanız gerektiğini anlayacaksınız. Sol altta http ve dns verification seçenekleri var. Bu seçenekte ZeroSSL bize sitenin bize ait olduğunu hangi yolla doğrulamak istediğimizi soruyor. Ben genelde DNS’i seçiyorum. Daha uzun süren fakat bence daha sorunsuz bir yol. Ben anlatımımda bu yoldan devam edeceğim.

Bilgileri bu şekilde doldurduktan sonra NEXT‘e basıyorsunuz. Ve size Generating CSR şeklinde uyarı çıkaracaktır. Gayet normal ve bu işlem bitince sağ taraftaki yazı kutusunda CSR‘ımız hazır bulunuyor. Hemen sağ üstünde bulunan indirme butonundan indiriyoruz. Tekrar NEXT‘e basıyoruz ve bu sefer Generating account key şeklinde uyarı verecek ve sol yazı kutusunda KEY’imiz belirecek aynı şekilde onuda indirme butonundan indiriyoruz.

Ardından next’e bastığımızda bize DNS kayıtlarını göstermekte bu kayıtları cPanel‘imizden hostingimize tanımlamak zorundayız. Diğer panellerdede benzer şekilde tanımlanmakta genelde hepsinde benzer ifadeler kullanılmakta. Hosting firmanıza destek talebi açarak yardım alabilirsiniz. Ben cPanel kullandığım için size cPanel üzerinden göstereceğim. Dünyadaki çoğu hosting firması cPanel kullandığında büyük ihtimalle sizde cPanel kullanıyorusunuzdur.

cPanelimize Giriyoruz ve

cPanel Ana Sayfası > Etki Alanları > Zone Editor > alanadınız.com Yönet > Kayıt Ekle

yolunu takip ediyoruz. Eğer bulamadıysanız ekran görüntüleri size yardımcı olur.

Yönet seçeneğine tıkladıktan sonra sizi aşağıda gösterilen ekrana atacaktır. Ardından ZeroSSLin bize verdiği DNS değerlerini cPanele tanımlıyoruz. Adımlar oldukça basit ZeroSSL’de bulunan Domain TXT Records kısmı Valid Zone Name‘e yazılacak. Value kısmıda Text kısmına yazılıp kaydedilecek. Ama unutmayın DNS Tipi TXT olmak zorunda.

Verilen DNS değerlerini cPanel’e başarılı bir şekilde işledikten sonra bi kahve koymaya gidiyoruz kendimize. Çünkü DNS kayıtlarının oturması 5 dakikadan 5 saate kadar sürebilir bu host firmanıza bağlı. Benim kullandığım hostta genelde 5dk içerisinde oluyor. Fakat GoDaddy’de bu işlem 2 saatleri bulabiliyor. Neyse kahvemizi aldık geldik şimdi NEXT‘e basabiliriz. Ardından Your Certificate is ready yazısıyla karşılaşacağız işte sertifikamızı başarılı bir şekilde kaydettirdik. Unutmayın bu işlemi 90 günde 1 tekrarlamanız gerekmekte. Sertifikaların geçerlilik süresi 90 gün. Final ekranının ekran görünütüsünü vermeyeceğim. Yine aşağıda bulunan 2 yazı kutusunu da indiriyoruz. Üstteki Sertifikamız Alttaki de Anahtarımız.  İndirdikten sonra tekrar cPanel’e giriyoruz ve belirttiğim yolu takip ediyoruz.

cPanel Ana Sayfa > Güvenlik > SSL/TLS > SSL Sitelerini Yönetin

Üstteki yolu takip ettikten sonra Etki Alanı kısmından kendi alan adımızı seçiyoruz.
Ardından Sertifika: CRT yazan yere ZeroSSL’den İndirdiğimiz domain-crt.txt metin dosyasının içeriğini birebir kopyalıyoruz.
Ardından Özel Anahtar: KEY yazan yere ZeroSSL’den İndirdiğimiz domain-key.txt metin dosyasının içeriğini birebir kopyalıyoruz.

Son Olarak Aşağıdaki sertifika yükle butonuna bastığınızda başarı ile SSL sertifikasını yüklemiş bulunuyorsunuz. Artık sitenize HTTPS protokolü ile girebilirisiniz. Güle güle kullanın…

WordPress sitenizde sitenizin URL’sini https olarak değiştirmeyi unutmayın. Aksi taktirde siteye http üzerinden erişim sağlanmaya devam edilir.

Herhangi bir sorununuz olduğunda yorum yazabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım. Yada emirefek@emirefek.net adresine mail atabilir sorununuzu birlikte çözebiliriz… İyi Günler diliyorum. Sağlıcakla kalın.


5 responses to “Ücretsiz SSL Sertifikası Nasıl Alınır [TR]”

  1. Merhaba benim cPanel Ana Sayfası > Etki Alanları > Zone Editor diye bi şeyler yok .ne yapmam lazım ücretsiz serrtifika kurmam için

Leave a Reply

Your email address will not be published.